DE KRAAMHULP
Esther Verhoef
februari 2014
Het boek bestaat uit twee verhaallijnen, die aan het einde samenkomen. In de eerste verhaallijn beleef je alles door de ogen van Hennequin Smith. Hennequin is kraamverzorgster bij de familie Vos en al snel wordt duidelijk dat ze niet zomaar daar kraamverzorgster is…
Bij de tweede verhaallijn kijk je door de ogen van de schoonzus van Hennequin: Miriam de Moor. Hennequin was getrouwd met de broer van Miriam, deze is echter ‘van de trap gevallen’ en hierbij om het leven gekomen. Een ongeluk, dacht iedereen. Miriam denkt echter dat Hennequin iets te maken heeft met de dood van haar broer en gaat op onderzoek uit. Ze ontdekt dat de echte naam van haar schoonzus Catharina Kramer is. Ook het verleden van Catharina wordt onderzocht via contacten met de vader, leraren en pleegouders. De moeder van Catharina heeft zichzelf verhangen. Daarna heeft Catharina op op het internaat een meisje van de trap geduwd; ze heeft hiervoor een jaar in de jeugdgevangenis gezeten. Ze heeft op latere leeftijd meerdere moorden gepleegd op getuigen en op haar echtgenoten (voor het geld) en alle leken een ongeluk te zijn en niemand wist dat Catharina, oftewel Hennequin, er ook maar iets mee te maken had.
Maar ervoor was meer gebeur; 23 jaar geleden, op een spoorbrug. De vader van Catharina was hertrouwd en Hennequin liep met haar pleegzusjes Claartje en Didi op de brug. Didi werd boos op haar zusje, omdat zij altijd meer aandacht kreeg, en pakte het knuffeltje van Claartje af en gooide deze van de brug. Claartje volgde haar knuffeltje…
Didi heeft voor haar moeder volgehouden dat Catharina Claartje geduwd heeft, en haar moeder geloofde haar. Catharina’s vader nam afstand van haar door haar naar een internaat te sturen en Catharina heeft zich heel erg verlaten gevoeld.
23 jaar later is Catharina terug, als Hennequin Smith om alles af te handelen. Ze gaat als kraamverzorgster werken bij Didi, Didi Vos, welke niet door heeft dat Catharina haar kraamverzorgster is. Hennequin laat eerst Didi’s man verdwijnen (vermoord) en op de laatste dag ontvoerd ze Didi en haar moeder en dochtertje mee naar de brug, om wraak te nemen. De vader van Hennequin was net op tijd en offerde zichzelf op, door samen met Catharina van de brug af te springen en er een einde aan te maken.
Het thema van het boek is het verleden van Hennequin. Al na de eerste paar bladzijden wordt duidelijk dat Hennequin een duister en nog onbekend verleden met zich meedraagt en dat zij niet zomaar kraamverzorgster is gewoon bij die specifieke familie. Dit word bijvoorbeeld duidelijk in de regel: ‘HIER EEN REGEL NEERZETTEN”
Het verhaal roept heel veel vragen bij je op die pas laat in het boek worden beantwoord. Wie is Hennequin? Wat is er in het verleden gebeurd? Waarom is ze kraamverzorgster geworden? Wat moet ze afmaken wat 23 jaar geleden is gebeurd? Waarom heeft Catharina haar naam veranderd?
De meest spannende vraag werd pas in de laatste regel van het boek beantwoord; Heeft Catharina Claartje geduwd?
Motieven
- moord; Hennequin pleegde meerde moorden, zoals het meisje op het internaat, de getuigen van het internaat en meerdere echtgenoten. Ze deed al deze moorden lijken op ongelukken, waardoor niemand, zelfs de politie niet, het door had.
- relatie; Als belangrijkste in het motief ‘relatie’ gaat het om de relatie tussen Didi Vos en Oscar. Hij wilde eigenlijk geen kinderen, maar Didi is toch zwanger geraakt. Er ontstaan veel spanningen, die Hennequin goed uitkwamen voor het uitvoeren van haar plan; het vermoorden van Oscar.
- Een andere relatie is die tussen Miriam de Moor en haar buurman Boris. Na enige tijd durven ze eindelijk af te spreken en tegen het einde van het boek ontstaan een steeds hechtere relatie tussen de twee buren.
- eenzaamheid; Hennequin heeft zich vroeger erg eenzaam gevoeld. Ze werd gepest en haar vader heeft haar als het ware verlaten toen ze de jeugdgevangenis in ging en erna bij pleegouders moest gaan wonen. Ook de dood van haar moeder heeft een hele grote impact op haar gehad.
- onderzoek; Miriam, werkend bij politie Rotterdam, heeft al snel door dat Hennequin niet onschuldig is aan de ‘ongelukken’ bij eerdere echtgenoten en bij het vallen van de trap van haar broer. Ze gaat op onderzoek uit naar Hennequin en ontdekt zo steeds meer van haar verleden.
Er zijn in het boek drie personen waaruit het verhaal word verteld.
De belangrijkste is Hennequin Smith. Hennequin haar echte naam is Catharina Kramer. Ze is 35 jaar en werkt als kraamhulp bij de familie Vos. Ze heeft verschillende moorden op haar geweten staan; op iemand van het internaat, getuigen hiervan en meerdere echtgenoten. Catharina is vroeger veel gepest en ook de dood van haar moeder maakte dat ze zich altijd heel eenzaam heeft gevoeld. Ze heeft een tijdje in Amerika gewoond en is nu weer terug om wraak te nemen op Didi en Nelly, wie beweren dat Catharina Claartje van de brug heeft geduwd. Hennequin komt aan haar einde doordat haar vader samen met haar van diezelfde brug afspringt.
Als tweede is er Didi Vos, 29 jaar oud en net een zware bevalling achter de rug van haar kindje Indy. Door de bevalling zijn haar bekken instabiel geworden en kan ze amper lopen en heeft veel pijn. Ze is erg blij met de hulp van Hennequin en heeft tot aan de laatste dag, wanneer Hennequin haar en haar moeder, Nelly, meeneemt naar de brug. Didi heeft tegen haar moeder gelogen over wat er 23 jaar geleden gebeurde. Ze loog dat Catharina Claartje duwde, maar eigenlijk heeft Didi het popje van Claartje van de brug gegooid, en ging Claartje er achterna.
Als laatste nog Miriam de Moor. Miriam is een politieagent die haar broer Bart, de laatste echtgenote van Hennequin, verloren heeft aan een val van de trap. Ze heeft door dat het helemaal geen ongeluk is geweest en gaat op onderzoek uit naar het verleden van Hennequin. Hiermee zet ze haar baan op het spel, omdat ze geheim in haar uniform mensen gaat ondervragen. Ze krijgt in de loop van het verhaal een steeds hechtere relatie met haar buurman, Boris.
Nog andere belangrijke personages zijn:
Nelly Vos; moeder van Didi en de stiefmoeder van Hennequin. Na de dood van de moeder van Catharina is haar vader getrouwd met Nelly Vos. Ze woont nu in Noorwegen en komt naar Nederland om het kindje van Didi te bewonderen, wat haar bijn fataal werd.
Boris; Hij is kunstenaar en woord onder Miriam. In de loop van het verhaal krijgen hij en
Miriam een relatie.
Oscar Stevens; De 34-jarige man van Didi Vos. Er ontstaan spanningen in hun relatie waardoor Oscar meerdere keren het huis ontvlucht en aanklopt bij Hennequin, die met hem een aantal eer geslachtsgemeenschap heeft. De laatste keer werd hem fataal. Hennequin vermoorde hem in plaats van hem te verwennen.
Het verhaal wordt per dag vertelt. In totaal 10 dage. Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag.
Het verhaal speelt zich af in Rotterdam. Hier woont Hennequin Smith en is ook het huis van de familie Vos-Stevens. Miriam woont ook in Rotterdam en reist voor haar onderzoek door een groot gedeelte van Nederland.
De titel is ´De Kaamhulp´ omdat Hennequin als kraamhulp werkt bij Didi en Oscar.
Het boek is een Roman met meerdere verhaallijnen, dit maakt het extra leuk om te lezen omdat hoe verder je leest des te meer je de verbanden gaat herkennen tussen de twee verhaallijnen.
De spanning ontstaat vooral doordat je niet weet wat er in het verleden is gebeurd. Pas in de laatste zin wordt alles duidelijk, en daardoor wil je het verhaal heel snel helemaal uitlezen. Zelf vind ik dit een van de spannendste boeken die ik heb gelezen. Alle onduidelijkheden over Hennequin maken dat je zo snel mogelijk er achter wilt komen hoe het allemaal in elkaar zit. De meeste recensies over De Kraamhulp waren zeer lovend, maar in tegendeel tot die recensies welke Catharina als de gemenerik zagen, zie ik Hennequin juist niet zo. Dit is een van de weinige boeken waar ik aan het einde moest huilen, omdat Hennequin onschuldig was aan de moord op Claartje en door de leugens van Didi werd Catharina heel eenzaam en daardoor is ze begonnen met moorden, en ik begrijp heel goed dat Catharina wraak op Didi en Nelly wilde; ze hebben haar leven en vader van haar afgepakt. Catharina was heel eenzaam en dat vind ik heel erg zielig en daarom heb ik meer medelijden met Hennequin dan met de familie Vos-Stevens.
‘De Kraamhulp’ van Esther Verhoef krijgt van mij vijf uit vijf sterren